Hårborttagning

Än är sommaren inte här men det betyder inte att det inte finns tillfällen då du vill kunna visa upp en slät och hårlös hy. Det kan röra sig om allt från tillställningar med jobbet till gymbesök. Men hur får man då släta och hårfria ben, armhålor eller andra områden på kroppen? Det finns ett flertal metoder att välja mellan, från den dagliga användningen av rakhyvel till metoder som tar bort håret för gott.

Rakhyvel

Det här är den metod vi gissar att de flesta av våra läsare är bekanta med. Inga konstigheter här, men för att få bra resultat rekommenderas du att välja en rakhyvel med minst tre blad. Huvudet på rakhyveln bör också vara rörligt – du får nämligen ett bättre resultat när den kan följa formerna. Undvik engångshyvlar. De håller låg kvalitet och är dessutom dåliga för miljön.

Hårborttagningskräm

Hårborttagningskräm kan antingen sprayas eller strykas direkt på huden. Du låter den verka ett tag, oftast runt tre till fem minuter, och sedan skrapas håret helt enkelt bort. Det här är en väldigt enkel och smärtfri metod och resultatet varar längre än vid rakning. Nackdelen är att krämen kan irritera känslig hud.

Vax

Det finns två typer av vaxningsmetoder: kallvax och och varmvax. Varmvaxet är i regel effektivare. Med denna metod får du ett varaktigt resultat men det gör förstås ont när hårstråna rycks upp med rötterna. Dessutom måste du låta håret växa till en längd som gör att det faktiskt fäster i vaxet.

Epilator

Principen är densamma som för vaxning – håret dras upp med rötterna. Skillnaden är att det sker ”automatiskt” tack vare en eldriven multipincett, en så kallad epilator. Det finns ett flertal olika varianter och de går bra att använda till andra områden än benen. Fyra veckor kan du räkna med innan du behöver göra om behandlingen. Detta passar bra för den som inte vill krångla med vax.

Laserbehandling

Håret kan också tas bort för en längre tid med hjälp av en laserbehandling. Denna utförs på kliniker och går ut på att hårsäcken förstörs med hjälp av laser. Resultatet varar som regel ett flertal år. Det är en dyr metod men kan vara ett bra val för den som tröttnat på hemmabehandlingar.Expressen har skrivit mer om olika metoder och deras för- och nackdelar. Oavsett vilken metod du väljer bör du alltid ta hand om din hud efteråt – vi har skrivit mer om hur du bäst gör det i ett tidigare inlägg.