Greendiva.se

det är inte fel att vara fin

Att ha friska och starka naglar är inte bara en fråga om estetik, utan också om hälsa. Naglar som lätt bryts eller skivar sig kan vara ett tecken på att något saknas i din kost eller att du behöver ändra dina nagelvårdsrutiner. Här är några tips och råd för att hålla dina naglar i toppskick året runt. På nätet så hittar du det du behöver för din nagelvård.

Rätt kost för starka naglar

Naglar är gjorda av keratin, ett protein som också finns i hår och hud. För att främja naglarnas hälsa är det viktigt att få i sig tillräckligt med protein. Livsmedel som är rika på protein inkluderar kött, fisk, ägg, nötter och baljväxter. Dessutom spelar vitaminer och mineraler en stor roll för naglarnas styrka. Biotin, även känt som vitamin B7, är särskilt viktigt för nagelhälsan. Livsmedel som ägg, mandlar, sötpotatis och spenat är utmärkta källor till biotin.

Kalcium är också viktigt för starka naglar. Mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt, samt gröna bladgrönsaker som broccoli och grönkål, är bra källor till kalcium. För att hjälpa kroppen att absorbera kalcium effektivt, se till att få i dig tillräckligt med vitamin D genom exponering för solljus eller genom att äta fet fisk, äggulor och berikade produkter.

Skydda dina naglar

Att skydda dina naglar från skador är avgörande för att de ska förbli starka. Använd alltid handskar när du arbetar med vatten eller kemikalier, till exempel när du diskar eller städar. Långvarig exponering för vatten och rengöringsmedel kan göra naglarna torra och spröda.

När du filar dina naglar, använd en fin nagelfil och fila i en riktning istället för fram och tillbaka. Detta minskar risken för att naglarna skivar sig. Undvik att bita på naglarna eller använda dem som verktyg för att öppna saker, då detta kan skada nagelplattan och göra naglarna svagare.

Regelbunden vård och återfuktning

Precis som huden behöver naglarna regelbunden återfuktning för att hålla sig friska. Använd en nagelolja eller en handkräm som är rik på fuktighetsgivande ingredienser som sheasmör eller jojobaolja. Massera in produkten i naglarna och nagelbanden varje kväll innan du går och lägger dig för att hålla dem mjuka och flexibla.

Att hålla nagelbanden i gott skick är också viktigt för naglarnas hälsa. Undvik att klippa nagelbanden, då detta kan leda till infektioner. Istället, skjut försiktigt tillbaka dem med en nagelbandspusher efter att du har mjukat upp dem i varmt vatten.

Undvik skadliga produkter

Många nagellack och nagellacksborttagare innehåller kemikalier som kan torka ut och skada naglarna. Välj istället produkter som är fria från skadliga ämnen som formaldehyd, toluen och DBP (dibutylftalat). Det finns många nagellack och borttagare på marknaden idag som är både effektiva och skonsamma mot naglarna.

För att ge dina naglar en paus från kemikalier, överväg att ha nagellacksfria dagar emellanåt. Detta ger naglarna möjlighet att återhämta sig och stärka sig naturligt.

Sammanfattning

Att hålla naglarna friska och starka året runt kräver en kombination av rätt näring, skydd, regelbunden vård och undvikande av skadliga produkter. Genom att följa dessa råd kan du njuta av vackra och hälsosamma naglar som inte bara ser bra ut, utan också är ett tecken på ditt övergripande välbefinnande.