Ta hand om dina ögon

Vackra ögon är frisk ögon. Därför är det viktigt att ta väl hand om dina ögon för att förebygga besvär som i bästa fall kan leda till obehag och i värsta fall till permanent synnedsättning. För att ge dig en skjuts på vägen har vi sytt ihop våra bästa tips så att du enkelt ska kunna ta hand om ett av dina viktigaste sinnesorgan.

Använd solglasögon

Damm, UV-strålar, smuts och mycket annat är något som ögonen kommer i kontakt med dagligen, men också något som kan skada dem i alltför stor omsättning. Till exempel kan ögats hornhinna ta skada av solen och utveckla brännskador eller snöblindhet. Nerverna kan bli skadade och synen försämrad i värsta fall, och det kan även leda till grå starr. Solglasögon är därför lika viktigt som solkrämen när solen är stark.

Tvätta bort smink

Att tvätta bort smink innan man går och lägger sig är grundläggande för att ta hand om både hyn och ögonen. Kvarblivet smink kan i värsta fall leda till ögoninfektioner eller irritera ögonen på andra sätt. När du köper produkter eller ögonsmink är det a och o att tänka på att välja produkter som är fria från konserveringsmedel samt att de är allergitestade. Skulle olyckan vara framme och du får en infektion kan denna i regel behandlas med bibrokatol som exempelvis Noviform ögonsalva. Det är ett bra hjälpmedel för att behandla tillfälliga ögonbesvär som inflammationer.

Tvätta händerna och vistas utomhus

Att tvätta händerna med jämna mellanrum är ett annat sätt att ta hand om ögonen, då de kommer i kontakt med ögonen flera gånger om dagen. Frisk luft och korta arbetstider framför datorer och bildskärmar är ytterligare ingredienser för att hålla ögonen klara och friska. Det är viktigt att ögonen får en paus från skärmen och att du tänker på att blinka då och då för att fukta dem.Du kan få ännu utförligare tips från Zeiss. Med små förebyggande metoder är det enkelt att hålla ögonen friska och klara.